Betting historia

Betting handlar om vadslagning och eftersom vi människor av naturen gillar att slå vad har betting förmodligen funnits nästan lika länge som människan. Vi har alltid haft diskussioner om vem som har rätt och fel. En vadslagning gör att den som har rätt belönas på något sätt. Det är där en stor del av nöjet med betting ligger. Visst är det spännande att betta och kul att ha något att skryta om, men det är ändå vinsten som lockar mest.

Redan de gamla grekerna

Rubriken ovan är ett ofta använt uttryck i olika sammanhang och i det här fallet stämmer det helt och hållet. Det har hittats bevis för att grekerna bettade på hästkapplöpningar och annan idrott, exempelvis diskuskastning. På det viset har vi inte kommit särskilt långt i utvecklingen. Även romarna ägnade sig åt betting, men de föredrog mer våld och hade istället vadslagningar om vilken gladiator som skulle komma ut ur striden levande. I det fallet går det att se vissa drag i nutidens boxning och UFC.

Betting idag

Även om det än idag går att satsa pengar på trav eller människor som slåss har bettingen, som tur är, utvecklats. Under en lång tid var det främst trav och fotboll som gick att tippa på och många kommer säkert ihåg hur folk samlades kring TV-apparaten på lördagarna för att se veckans match och rätta sin tipskupong. Stryktipset har fortfarande många spelare, men har fått stor konkurrens. Den största anledningen till det är internet. Idag går det att satsa pengar på nästan vilken sport som helst. Dessutom är det tillgängligt dygnet runt, var du än befinner dig. Teknikens utveckling har också möjliggjort livebetting. Inte nog med att det går att tippa vilket lag, eller spelare, som kommer att göra nästa mål, när det kommer till sporter som exempelvis tennis går det till och med att tippa vem som kommer vinna nästföljande gem. Ibland sänds inte evenemanget på TV, men då tillhandahåller ofta spelbolaget en videostream och i de fall det inte är möjligt går det lätt att följa en match poäng för poäng. Den senaste utvecklingen har gjort att det blir vanligare att betta via mobilen och spelsajterna har därför lagt stor tid på att göra mobilanpassade versioner. Det är förmodligen där vi kommer att se den största utvecklingen i framtiden.